Hoe blijf ik gemotiveerd?

Het 80/20 principe

We zijn ervan overtuigd dat ‘cheat momenten’ volledig thuishoren in een gezonde en evenwichtige levensstijl. Een ‘cheat moment’ kan voor iedereen anders zijn. Bij bepaalde personen betekent dit eens een ‘vettige maaltijd’ of enkele ongezonde tussendoortjes eten. Voor anderen gaat het om, tussen het fysiek actief zijn eens door, eens lekker te luieren en helemaal niets te doen. Zo’n momenten kunnen zalig zijn, maar het is ook belangrijk om dit zonder schuldgevoel te kunnen doen. Via het 80/20 principe krijg je een systeem waardoor je die momenten in je leven kan toelaten en kan genieten, zonder dat ‘het genieten van het leven’ de overhand neemt.

Wat is het 80/20 principe? 

Dit principe geeft een gezonde levensstijl weer, waarbij momenten van zondigen toegelaten zijn om het gekende ‘jojo effect’ (grote schommelingen in gewicht veroorzaakt door het afwisselen van strikt dieet/geen dieet) te voorkomen. Je gaat bij het 80/20 principe jouw lichaam voor 80% van de tijd voorzien van gezonde voeding en voldoende beweging. De overige 20% ben je wat minder strikt en kan je zondigen in de vorm van eten of wat minder actief zijn. Je deelt voor jezelf in wanneer je ruimte voorziet voor de 20% – weet wel dat je dan zeker niet verplicht bent om te zondigen!

Een voorbeeldscenario dat we je kunnen aanraden is het volgende: ongeveer 6 dagen van de week leef je volgens die 80% die hierboven omschreven staat en 1 dag in de week zijn ‘cheat momenten’ toegelaten. Zo kan je bijvoorbeeld gaan voor een vaste dag in het weekend. Of wanneer je tijdens de week eens wat ongezonder eet samen met enkele collega’s, dan gebruik je die dag voor jouw 20%-moment. Probeer dit principe deze week (of voor enkele weken) uit en deel je ervaring met je collega’s.

 

Op zoek naar inspiratie en motivatie? Een deelnemer deelt graag haar ervaring!