Vind je resetknop en maak er gebruik van

Hier krijg je meer informatie rond burn-outs en ontdek je daarnaast enkele zaken die kunnen helpen om je resetknop in te drukken.


Burn-wat?

Een burn-out is een specifieke vorm van stress die je vaak terugvindt in beroepen met veelvuldig en intensief persoonlijk contact. Het onderwijs, de gezondheidszorg en management functies zijn bijvoorbeeld sectoren met een hoger risico op een burn-out.

Burn-out betekent letterlijk uitgeblust. Het ontstaat door een langdurige periode van overmatige stress. Het is een proces van jaren dat uiteindelijk leidt tot een gevoel van emotionele uitputting.

Het burn-out proces is omkeerbaar, maar ook dit vergt tijd. Er bestaan geen pasklare antwoorden om om te gaan met een burn-out of de signalen te (h)erkennen én op te lossen.

 

Gebrek aan energie, “goesting” of passie

Eén van de belangrijkste symptomen van een burn-out is het gebrek aan energie en “goesting” in zelfs de allerkleinste taken. Noch werken, noch activiteiten thuis lijken zinvol. Van spelen met je kinderen, sporten met je vrienden tot seks hebben met je partner, alles vormt een onmogelijke opgave. Je ligt uitgeput en opgebrand op de bank voor je uit te staren naar de tv.

 

Constant piekeren en slecht slapen

Ook continu piekeren en slecht slapen wijzen op een burn-out. Je maalt de hele dag over je werk, de druk die erbij komt kijken, collega’s die de kantjes eraf lopen of targets die je wellicht niet gaat halen. Dat gepieker gaat dag en nacht door. Hierdoor kamp je met een slaapgebrek, voel je je steeds meer vermoeid, functioneer je nog slechter en ga je vervolgens nog meer piekeren. Het eindresultaat is dat je jezelf compleet uitput en het risico op een burn-out groeit.

 

Verminderde lichamelijke conditie of verzorging

Chronische vermoeidheid is één van de meest voorkomende kenmerken van een burn-out, daarnaast is er meestal ook sprake van een lage lichamelijke weerstand. Hard werken in combinatie met ongezond eten gaan vaak hand in hand. Na een tijdje heeft dit een serieuze weerslag op je gezondheid. Verkoudheden, grieperig zijn, hoofdpijn en maag- en darmklachten komen daarom regelmatig voor bij een burn-out.

 

Overgevoelig en snel geïrriteerd

Te gefocust met je werk bezig zijn, zorgt ervoor dat je overgevoelig wordt en sneller geïrriteerd raakt. Na een lange werkdag zoek je best rust op. Met een gezin is dit echter niet altijd mogelijk: je kinderen eisen aandacht op, willen spelen, zetten de tv of radio (te) hard, slaan met deuren enzovoort. Deze overload aan prikkels irriteren behoorlijk en zorgen ervoor dat je stress levels in de hoogte schieten. Heb je hier vaak last van? Wees alert, want dit zijn duidelijke signalen in de richting van een burn-out.

 

Onverschilligheid en onzekerheid

Minder betrokken zijn bij je werk, je onverschillig gedragen, afstandelijk opstellen en/of dalende interesse in je eigen werk en dat van je collega’s … het zijn allemaal symptomen van een burn-out. Hetzelfde geldt trouwens voor onzekerheid over je werkprestaties, een lage eigenwaarde en een negatieve gedachtegang.

 

Herken je jezelf in één van de bovenstaande symptomen?

Twijfel niet en stuur een mailtje naar onze coaches voor een persoonlijke aanpak op maat.

coach@fitstebedrijf.com

 

 

Reset en ontspan samen met onze coaches via deze buikademhalingsvideo

Ready2Workout (Low intensity):

Scan via de Spotify app bovenstaande code of klik op onderstaande link.

https://open.spotify.com/playlist/5MxRIH5NAkirNJWKyINyXL

Ready2Workout (High intensity)

Scan via de Spotify app bovenstaande code of klik op onderstaande link.

https://open.spotify.com/playlist/6B8exstOZKXfXWjOuX8vE8