Burn-wat?

Een burn-out is een specifieke vorm van stress die je vaak terugvindt in beroepen met veelvuldig en intensief persoonlijk contact. Het onderwijs, de gezondheidszorg en managementfuncties zijn bijvoorbeeld risicosectoren. Burn-out betekent letterlijk afgebrand of uitgeblust. Het ontstaat dan ook door een langdurige periode van overmatige stress. Het is een proces van jaren dat uiteindelijk leidt tot een gevoel van emotionele uitputting.

Het burn-outproces is omkeerbaar, maar ook dit vergt tijd. Er bestaan geen pasklare antwoorden om om te gaan met een burn-out of de signalen te (h)erkennen én op te lossen.

Durf jij een lachsessie starten met één van je collega’s?

Ervaar en deel zelf het ontspannend gevoel en ga de uitdaging aan!

Gebrek aan energie, goesting of passie
Eén van de belangrijkste symptomen van een burn-out is het gebrek aan energie en goesting in zelfs de allerkleinste taken. Noch werken, noch activiteiten thuis lijken zinvol. Van spelen met je kinderen, sporten met je vrienden tot seks hebben met je partner, alles vormt een onmogelijke opgave. Je ligt lusteloos en uitgeput op de bank voor je uit te staren naar de tv.

Constant piekeren en slecht slapen
Ook continu piekeren en slecht slapen wijzen op een burn-out. Je maalt de hele dag over je werk, de druk die erbij komt kijken, collega’s die de kantjes eraf lopen of targets die je wellicht niet gaat halen. Dat gepieker gaat dag en nacht door. Hierdoor kamp je met een slaapgebrek, voel je je steeds meer vermoeid, functioneer je nog slechter en ga je vervolgens nog meer piekeren. Het eindresultaat is dat je jezelf compleet uitput en een burn-out riskeert.

Verminderde lichamelijke conditie of verzorging
Naast chronische vermoeidheid, één van de meest voorkomende kenmerken van een burn-out, is er meestal ook sprake van een lage lichamelijke weerstand. Hard werken in combinatie met ongezond eten gaat vaak hand in hand. Na een tijdje heeft dat een serieuze weerslag op je gezondheid. Verkoudheidjes, grieperig zijn, hoofdpijn en maag- en darmklachten komen daarom regelmatig voor bij een burn-out.

Overgevoelig zijn en je snel geïrriteerd voelen
Te gefocust met je werk bezig zijn, zorgt ervoor dat je overgevoelig en sneller geïrriteerd raakt. Na een lange werkdag zoek je best rust op. Met een gezin is dit echter niet altijd mogelijk: je kinderen eisen aandacht op, willen spelen, zetten de tv of radio (te) hard, slaan met deuren enzovoort. Deze overload aan prikkels irriteren behoorlijk en zorgen dat je regelmatig uit je slof schiet. Heb je hier last van? Wees alert, want dit zijn duidelijke pointers in de richting van een burn-out.

Onverschilligheid en je onzeker voelen
Minder betrokken zijn bij je werk, je onverschillig gedragen, afstandelijk opstellen en/of dalende interesse in je eigen werk en dat van je collega’s … het zijn allemaal symptomen van een burn-out. Hetzelfde geldt trouwens voor onzekerheid over je werkprestaties, een lage eigenwaarde en negatieve gedachten

Herken je jezelf in één van de onderstaande symptomen?
Twijfel niet en stuur een mailtje naar onze Online Coach voor een persoonlijke aanpak op maat.

Contacteer ons

Stretch je spieren

Het doet wonderen voor je lichaam en gezondheid. We lijsten graag op welke spieren je best stretcht in welke situatie:

Je heupbuigers als je vaak achter je bureau of in de auto zit

Je onderrug als je veel hef- of poetswerk verricht

Je schouders als je vaak borstkas en armen gebruikt