Bezorg ons jouw antwoorden:

    Welke voordelen ervaar je?

    Welke veranderingen zou je graag willen volhouden?

    Waar zou je nog wat extra aandacht aan willen besteden?

    Evalueer je gezondheidsdoel dat je voor jezelf bepaald hebt in het begin van dit traject. Onderstaande tips kunnen je helpen om je te sturen in het bereiken van je gezondheidsdoel.
    1. Wees realistisch. Heb je een doel gesteld dat je kan halen? Leg je verwachtingen niet tè hoog. Als je vooropstelt om elke week minstens 3x te trainen, raak je waarschijnlijk erg teleurgesteld als het binnen jouw planning nooit lukt.
    2. Maak duidelijk wat je wil bereiken. Een duidelijk doel formuleren, helpt om het ook te bereiken. Bij elke stap stel je dan ook best de vraag: “Helpt dit mij om mijn doel te bereiken?”. Kies bovendien voor een SMART-doel, ofwel specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Dit kan zijn: “Over 3 maanden wil ik 5 kilometer kunnen rennen binnen 30 minuten”. Denk een stapje verder wat dit voor jou gaat betekenen als je dit kan. Wat gaat het met je doen?
    3. Kies voor een plan met concrete acties. Hoe ga jij jouw doel bereiken? Zijn de acties concreet, realistisch en haalbaar? Krijg je ze in je leven ingepast? Plan dit alles ruim op voorhand in in je agenda én hou je eraan.
    4. Bedenk een ‘coping plan’. Welke obstakels zie je bij het uitvoeren van jouw plan? Wat doe je bij een mindere dag? Denk hier op voorhand over na en probeer een aanpak te verzinnen als je een keertje in de fout gaat. Het helpt je om hobbels beter te accepteren en je weer te herpakken.
    5. Motiveer jezelf. Vraag jezelf geregeld af of je nog op de goede weg zit. Evalueer jezelf en stuur bij. Vraag steun uit je omgeving, bij je partner, vrienden of collega’s.
    6. Mislukken mag. Je gedrag veranderen is niet makkelijk en doe je niet op 1-2-3. Het vraagt een kritische blik, maar ook een milde blik. Het mag af en toe eens misgaan. De vraag is vooral hoe je hiermee omgaat. Wat zet je in om zo snel mogelijk weer op het goede pad te raken? Zorg dat je een ‘gereedschapskist’ ontwikkelt om je weer op weg te helpen. Elke dag is immers een nieuwe dag.
    7. Blijf positief. Een positieve houding helpt je om vol te houden. Focus niet op alles wat je gaat missen, maar denk liever aan de weg vooruit: wat ga je allemaal veranderen en hoe geweldig is dat. Wat betekent een leven met meer vitaliteit en gezondheid voor jou?

    Gedragsverandering duurt al snel zo’n 9 tot 12 weken. Eens deze periode passeert, worden veranderingen echter gewoontes en denk je er niet meer over na. Op naar de 3 maanden dus!

     

    Laat je inspireren door coach Wouter!