Gratienne Sioncke (CEO BORGInsole)

“Tijdsgebrek is geen excuus om niet gezond te leven”

 
In 2007 richtte Gratienne Sioncke BORGInsole op. Vandaag draagt ze de titel Vrouwelijke Ondernemer van het Jaar. Om een voorbeeld te stellen voor haar medewerkers, puzzelt ze sport en gezonde voeding in haar drukke agenda.

Totaalpakket

Gratienne gebruikt haar stampvolle agenda niet als excuus om de loopschoenen in de kast te laten. “Alles draait rond prioriteiten. Zeggen dat je geen tijd hebt om gezond te eten en te leven is mij iets te gemakkelijk. Een succesvolle loopbaan kan je niet los zien van een gezonde levensstijl. Als bedrijven de gezondheid van hun medewerkers verwaarlozen, neemt het ziekteverzuim alleen maar toe. Ik geloof ook sterk in wilskracht. Lastige opdrachten schuif je niet gewoon aan de kant, en een verkoudheid hoeft je niet aan je bed te kluisteren. In mijn acht jaar als CEO ben ik nog geen dag uitgevallen.”

Begin bij jezelf

Bij gezonde voeding denkt Gratienne niet alleen aan groenten en fruit. “Je haalt ook broodnodige voedingsstoffen uit netwerking, bijscholingen en nieuwe ervaringen. Voor sommigen klinkt het egoïstisch, maar om als ondernemer gelukkig te blijven in je job, moet je jezelf op de eerste plaats zetten. Die boodschap geef ik ook aan jongeren. Jonge wolven moeten hun dromen durven waarmaken: een plan uitschrijven en ervoor gaan. Die drive zit nog altijd in mij. Podologie is een jonge paramedische sector die nog volop groeit. Wij willen met BORGInsole meegroeien en uiteindelijk de Europese markt veroveren.”

     “Medewerker en zijn vrouw helpen stoppen met roken”

Ondanks die torenhoge werkdruk doet de CEO van BORGInsole minstens drie keer per week aan sport. “Om medewerkers te motiveren om te bewegen, geef ik zelf het goede voorbeeld. Daar komen nu, naast de wekelijkse trainingen, nog aangepaste trainingen bij, in de aanloop naar de Trias Trail in Ecuador. Mijn medewerkers weten dat ik me voorbereid op die elf dagen durende expeditie en steunen mij daar ook in.” Gratienne neemt haar medewerkers graag mee op die sportieve golf. “Wij hebben geen uitgeschreven welzijnsbeleid voor BORGInsole, maar blijven wel erg waakzaam. Al vanaf de sollicitatie maken we duidelijk dat alle werknemers vitaliteit moeten uitstralen. Sigarettengeur bannen we al helemaal uit het gebouw. Ooit hielp ik een medewerker én zijn vrouw stoppen met roken. Een van de mooiste realisaties in mijn carrière.”

     “Al onze medewerkers moeten vitaliteit uitstralen”

Gelukkige medewerkers op topniveau

Ook de werkdruk houdt Gratienne stevig binnen de perken. “Cliënten zien vraagt veel energie. Daarom voorzie ik voor mijn podologen vaste rustmomenten. Tussenin is er dus tijd voor minder belastende taken. Om de vinger aan de pols te houden, organiseer ik elke week een ‘Time Update Team’ of TUT-meeting.” Werknemers motiveren om langer aan de slag te blijven, vormt op die manier geen probleem bij BORGInsole.

“Een ideaal werkschema bestaat niet. Iedereen heeft een ander leven en dus andere behoeften. Mijn medewerkers krijgen een uurrooster op maat. Sommige designers werken tot drie dagen thuis. Anderen zitten liever op kantoor. Daarnaast combineert iedereen minstens twee verschillende taken waar ze op hun best in zijn en welke ze graag uitvoeren. Zo krijg je gelukkige medewerkers op topniveau.” 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.