Johan Viaene (Directeur VDAB Vlaams-Brabant)

“Geluk schuilt soms in een klein hoekje”

 
Natuurgids, verzamelaar van erfgoedstukken en jazzliefhebber: Johan Viaene combineert zijn job als directeur van VDAB Vlaams-Brabant met een resem boeiende hobby’s. “Ik werk veel én haal het maximum uit mijn vrije tijd.”

Als VDAB-directeur helpt Johan mee aan het geluk van mensen. Een mooier beroep bestaat er niet, vindt de arbeidsbemiddelaar in kwestie. “Het belang werd me duidelijk toen ik vroeger zelf een tijdje zonder werk zat. Door mensen aan een job te helpen, verander je hun leven. Je bepaalt voor een stuk hun identiteit.”

     “Een authentiek compliment kan veel teweegbrengen bij een werknemer”

Stress daalt door efficiënte organisatie
VDAB helpt bedrijven om vacatures in te vullen met de juiste werknemers, en omgekeerd. Logischerwijs besteedt de organisatie zelf ook de nodige aandacht aan haar HR-beleid: “De arbeidsmarkt is volop in beweging. Het is een hele uitdaging om de vaardigheden van werkzoekenden af te stemmen op de vacatures van vandaag. Voor de VDAB ligt er dus heel wat werk op de plank. De stress die daarmee gepaard gaat, trachten we te counteren met opleidingen en coaching. Natuurlijk staan we ook stil bij de interne structuur.

Door ons efficiënt te organiseren kunnen we het stressniveau onder controle krijgen.” Een doordacht beleid draagt daar zeker aan bij. Maar ook zonder Grote Strategie kan je resultaat boeken. Geluk schuilt soms in een klein hoekje: “Een directeur veranderde ooit mijn leven, door een eenvoudig briefje in mijn postvak te droppen. Hij bedankte mij daarmee voor een actie die ik op eigen initiatief op touw gezet had. Sinds die dag begrijp ik wat een authentiek compliment teweegbrengt bij je werknemers.”

Work hard, play hard
Werkstress is één ding, sociale stress een ander. Omdat het aanbod aan ontspanningsmogelijkheden en onze vriendenkring breed is, krijgen we onze vrije tijd niet langer gemanaged. Johan heeft zelf geen last van dit oprukkende fenomeen: “Ik werk veel én haal het maximum uit mijn vrije tijd. Daardoor slaap ik niet veel. Als fervente verzamelaar ben ik bijvoorbeeld vroeg uit de veren, om als eerste alle antiekmarktjes af te schuimen. Mijn hobby’s helpen me om de werkdruk mentaal op te vangen.” Ondanks de korte nachtjes is Johan niet vies van een atletische inspanning. “Een tijdje geleden liep ik de 20 kilometer van Brussel. Lopen werkt wel verslavend, maar om een bepaald niveau te halen, moet je er veel trainingsuren in investeren. Zo ging er aan de halve marathon twee jaar intensieve training vooraf. Fietsen gaat me beter af. Ik spring geregeld op de fiets om nieuwe landschappen te ontdekken. Bovendien maal ik als natuurgids heel wat kilometers af.”

Dynamisch vergaderen
Met enkele inventieve maatregelen brengt Johan ook beweging op de werkvloer. “Ik zie niet veel in zittend overleggen op kantoor. Als het uitkomt trekken we de natuur in. Tijdens een uurtje wandelen krijg je veel meer gedaan. Ook de vergaderingen vul ik zo dynamisch mogelijk in. Iedereen neemt zijn stelling in door op een andere plaats in de vergaderzaal te gaan staan.”

Daarnaast nemen de collega’s ook regelmatig deel aan sportieve activiteiten met een sociale insteek. Op die manier voelen de medewerkers zich met elkaar verbonden: “Ik probeer zoveel mogelijk dingen met elkaar te verbinden. Niet alleen werkgever met werknemer, maar ook privé met werk, core business met andere activiteiten, verschillende meningen, … Alles komt samen in één groot verhaal.

     “Mijn hobby’s helpen me om de werkdruk mentaal op te vangen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.