Frank Deschuytere (CEO Option)

Stress uit het wiel rijden op de Mont Ventoux

 
Zolang Frank Deschuytere (CEO van technologiebedrijf Option) werk en privé in balans kan houden, voelt hij zich goed in zijn vel. De jaarlijkse pittige fietsuitdaging helpt om de stress uit het lijf te laten vloeien. ‘Ploegleider’ Frank hoopt dat collega’s dit voorbeeld volgen. Want “werknemers die gestresseerd zijn, hebben geen mentale vrijheid om mee te denken”. 

Het is niet vanzelfsprekend om een gezonde levensstijl met een bloeiende loopbaan te combineren. Een succesvol manager stelt zich duidelijke doelen. Op de werkvloer, maar ook na de kantooruren. “Als je in je privéleven geen doelstellingen afbakent, gaat je persoonlijke levenskwaliteit ten koste van je werk”, klinkt Frank overtuigd. “Elk jaar werk ik samen met mijn vrouw naar een fietsevenement toe. De Mont Ventoux beklimmen, La Marmotte uitrijden, … best pittige uitdagingen. Al onze sportactiviteiten staan dat jaar in het teken van dat ambitieuze einddoel. Zo verplichten we onszelf om er voldoende tijd aan te besteden. Agendabeheer speelt daarin een belangrijke rol. Anders slokt je job alle vrije momenten toch weer op.” 

De correlatie tussen stress en voeding 
Fietsen schenkt Frank bovendien mentale rust. “Wanneer ik onderweg ben, concentreer ik me louter op de weg en de omgeving. Dan vliegt de werkstress van me af. Dat is puur genieten. Naast het fietsen probeer ik meer tijd te steken in andere hobby’s. Fotografie, boeken en films houden me makkelijk een aantal uren in de ban. Ook de tijd die ik ongestoord met mijn gezin kan doorbrengen, helpt me tot rust te komen. Ik wil vooral mijn kinderen met eigen ogen zien opgroeien.” Rest er nog tijd voor gezonde voeding? De voedingsgewoonten en stress evolueren omgekeerd evenredig, zo ervaart de Option-topman: “Naarmate de stress toeneemt, gaat de regelmaat compleet verloren. Soms kom ik de dag zelfs door met maar één maaltijd achter de kiezen. Maar het omgekeerde geldt ook. Als ik goed eet, ebt het stressgevoel zienderogen weg. Ik weet dus wat me te doen staat.” 

     “Als ik goed eet, ebt het stressgevoel zienderogen weg” 

Flexibele uurroosters 
Om als bedrijf stevige resultaten te boeken, waakt Option ook over de work-life balance van de medewerkers. “Ik merk dat de jongere generatie meer oog heeft voor die balans. We formuleren daarrond geen formeel beleid, maar hanteren bijvoorbeeld wel heel flexibele uurroosters. Mensen kunnen vrij laat starten. Die keuze maken ze zelf. Verder vind ik het belangrijk om transparante beslissingen te nemen, zodat iedereen zich betrokken voelt. Op vlak van gezondheid zou ik de doelstellingen die ik mezelf opleg graag – binnen de mate van het mogelijke – promoten 

     “Mensen kiezen zelf wanneer ze hun werkdag beginnen.”

binnen het bedrijf. Al is het maar om mensen te motiveren om op eigen initiatief iets te ondernemen.” Option heeft namelijk alle baat bij werknemers die zich goed in hun vel voelen. “Wie zich gezond voelt, levert een waardevolle bijdrage aan het bedrijf. Werknemers die hun job te stresserend of saai vinden, focussen zich op termijn alleen daarop. Dan blijft er weinig of geen mentale vrijheid over om mee te denken over de doelstellingen van de organisatie. En dat is cruciaal voor een technologiebedrijf dat voortdurend moet innoveren.” 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.