Pieter van den Nieuwenhuizen (CEO Swissport Belgium)

Motivatie op een bedje van respect

 
Pieter Van den Nieuwenhuizen noemt zichzelf een bedrijfsatleet, en leeft daar ook naar. De CEO van Swissport mijdt daarbij alle extremen. Een levensstijl met te veel eten, te veel drinken en te weinig sporten lijkt hem niet houdbaar.

Zonder het zelf te beseffen, zijn de meeste Belgen klant bij Swissport. Het bedrijf staat namelijk in voor de bagageafhandeling in luchthavens, onder andere op Zaventem. Als CEO motiveert Pieter Van den Nieuwenhuizen de Swissport medewerkers zo sterk mogelijk. “Veel managers houden zich bezig met

     “Nu ik wat ouder ben, voel ik de gevolgen van korte nachten”

competentiemanagement. Mij lijkt het zinvoller om aan de motivatie van je werknemers te sleutelen. Die weegt voor minstens vijftig procent mee in het hele werkproces. Wie met een gezonde dosis enthousiasme komt werken, presteert beter.”

Passie voor luchtvaart
Beeld je daarbij geen hocus-pocus toestanden in. De intrinsieke motivatie van de bagageafhandelaars is namelijk heel groot. “De luchtvaart is een speciale activiteit. Veel mensen belanden hier door hun passie voor vliegtuigen. Het leeuwendeel van de medewerkers schaart zich dus spontaan achter onze missie.” Maar ook wie zich op een andere manier laat prikkelen – al is het louter door interessante werktijden of een leuk loon – draagt bij aan de organisatie. “Het managementteam schept een kader waarin iedereen zich goed voelt, wat de persoonlijke motivatie ook is. Onderling respect is daarvoor de basisvoorwaarde.”

Appelen en peren
In de luchtvaartsector draait het welzijn van medewerkers in de eerste plaats om veiligheid. Toch speelt Pieter Van den Nieuwenhuizen met enkele ideeën voor gezondheidsinitiatieven. “Met beperkte middelen zetten we af en toe een kleine actie op touw. Elke maand organiseren we bijvoorbeeld een ‘appelen en peren’-dag, met gratis fruit op elke afdeling. Ik droom nog van een fitnessruimte, waar je sportiviteit met het sociale aspect combineert. Zo’n project vergt een beetje goodwill van zowel werknemers als werkgevers, maar het lijkt me haalbaar om iedereen van de voordelen te overtuigen.”

Nu nog de sigaretten …
Appelen en peren, dromen over een fitnessplek, … Spreken we met een manager die gezondheid hoog in het vaandel draagt? Klaarblijkelijk wel: “In mijn vrije tijd fiets en zwem ik geregeld. Tijdens de wintermaanden staat er steevast een ontspannende skivakantie op de planning. Als je op de skilatten staat, moeten alle andere gedachten even wijken.” Toch hoeft ontspanning niet altijd zo sportief te zijn. “Ik geniet enorm van een gezellig etentje met vrienden, samen zijn met de familie, een goede film, … Ook koken werkt bijzonder rustgevend. In het weekend roer ik altijd zelf in de potten.”

Toch durft Pieter Van den Nieuwenhuizen voor zichzelf niet van een perfecte balans te spreken. “Als volbloed avondmens kruip ik meestal te laat mijn bed in, met als logisch gevolg dat de volgende ochtend iets te vroeg aanbreekt. Met het ouder worden, draag ik daar wel wat gevolgen van. Om die reden loop je me niet meer op elke netwerkgelegenheid of late receptie tegen het lijf.” Zijn rookverslaving lijkt iets moeilijker van zich af te schudden. “Ik probeer voortdurend te minderen, maar ben er tot nu toe nog niet in geslaagd om de sigaret definitief af te zweren.”

“Veel medewerkers zijn intrinsiek gemotiveerd, door hun passie voor vliegtuigen” 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.