Hans Similon (Chief Viking Evangelist VikingCo)

Mobile Vikings are healthy Vikings

 
‘Chief Viking’ Hans Similon fietst elke dag met veel zin naar het werk. Het liefst ziet hij zijn werknemers hetzelfde doen. Samen gaan ze met VikingCo voor 5% van de telecommarkt. 5% van de wereldwijde telecommarkt, welteverstaan.

“Ik stap elke ochtend tevreden uit mijn bed, maar weet ook dat een en ander beter kan”, valt Hans met de deur in huis. “Dat merk ik sinds de geboorte van mijn zoon. ’s Nachts met hem door het huis paraderen voelt zwaarder aan dan zou mogen. Daarom neem ik de elektrische fiets naar het werk en let ik op mijn voeding. Dat wil in mijn geval zeggen: elke dag minstens drie liter water, een stuk fruit en voldoende groenten. Koolhydraten ban ik de laatste jaren waar mogelijk uit mijn dieet. De Corda Cuisine, hier op de Corda-campus, maakt mij het leven al een stuk gemakkelijker. Hier schotelen ze je geen typische ‘dikmakende’ cafetariakost voor, maar heb je de keuze uit vegetarische schotels en verse slaatjes.”

Ligfietsen dankzij het cafetariaplan
Hans werkt op een creatieve manier aan de fysieke gezondheid van de Vikings, zoals de medewerkers zichzelf noemen. “Vikings kunnen hun loonbonus zelf invullen, via ons ‘cafetariaplan’. Ze kunnen daarbij bijvoorbeeld kiezen voor een (gewone of elektrische) fiets, een ligfiets of een mountainbike. Ook buiten het pendelen mogen ze daar naar hartenlust mee rondtoeren.” En van de trappers gaat het naar de trap. “Om alle Vikings uit de lift en op de trap te krijgen, schakelden we ons dochterbedrijf CityLife in. Zij ontwikkelden een app om de trappenhal te scannen. Wie voldoende scans haalt, sleept een prijs in de wacht.”

Cirkelmodel zorgt voor enthousiasme op de werkvloer
Deze vindingrijke initiatieven komen spontaan tot stand, zonder gestructureerd welzijnsbeleid. Vintage VikingCo, dat zich als creatief telecombedrijf in de markt zet: “VikingCo blijft op de eerste plaats een telecombedrijf.

     “Ik heb nog geen dag in mijn leven gewerkt”

Eerst moet die molen gesmeerd draaien, daarna kunnen we een volgende stap overwegen. We zijn wel voortdurend op zoek naar de juiste balans tussen werk en gezondheid. ‘Mobile Vikings are healthy Vikings’ is geen holle leuze. We organiseren almaar meer sportieve activiteiten en bieden onze medewerkers geregeld sessies rond ergonomie. In een kantooromgeving is dat een niet te onderschatten factor.”

Een gezonde levensstijl stopt echter niet bij een fit lichaam, beseft Hans. “Het mentale welzijn en enthousiasme op de werkvloer zijn minstens even belangrijk. Ik kom mij hier elke dag amuseren. Het zou schandalig zijn om dat als werk te bestempelen (lacht).”

Om alle medewerkers ook dat plezier te gunnen, bouwde Hans VikingCo uit volgens het cirkelmodel. “In één cirkel zitten collega’s uit verschillende departementen. Door telkens binnen een andere cirkel samen te

     “Cirkelmodel houdt medewerkers betrokken”

werken, voelt iedereen zich betrokken bij projecten. Zo neem je ook afwisselend de leiding op. Toch besef ik dat niet iedereen staat te popelen om het roer in handen te nemen. Sommigen willen gewoon ‘9 to 5’ komen werken, zonder voortdurend verbetering na te streven. En ook die medewerkers zijn erg waardevol. De grote uitdaging schuilt in de communicatie tussen die twee types.” Samenwerking en open communicatie lopen als rode draad doorheen VikingCo. “Ik wil dat elke Viking zich goed in zijn vel voelt. Het cirkelmodel is daar een voorbeeld van. Daarnaast houden we elke maand een ‘all company meeting’ waar iedereen anoniem vragen kan stellen aan de CEO en CFO.” 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.