Jan Coninx (Zaakvoerder Odigo Advocaten)

Ambitieuze advocaat en sportieve duizendpoot

 
Jan Coninx van advocatenbureau Odigo ziet zichzelf nog vele jaren werken, al zal de manier waarop allicht evolueren. De voorwaarde om actief te blijven op zakelijk niveau? Een job die hem blijft prikkelen, en sport als uitlaatklep. Een gesprek met een ambitieuze ondernemer, die zijn energieniveau opkrikt met 1001 sporten.

“Ons kantoor typeert zich als vernieuwend en ‘out of the box’, zo opent een bevlogen Jan Coninx de debatten. “Normaal begin je als jonge advocaat onder de vleugels van ‘confraters’ met jarenlange ervaring. Wij kozen er in 2007 echter bewust voor om van nul te beginnen. Zo konden we de zaken meteen aanpakken op onze manier: heel basic, down-to-earth en transparant. We zorgen ervoor dat onze klanten zonder juridische bekommernissen kunnen ondernemen.”

Sport als netwerkformule
Om die missie waar te maken, spreekt Jan zijn schier onuitputtelijke energiereservoir aan. Zijn energiereserve piekt constant op een bovengemiddeld niveau, dankzij het sporten.

     “Ik ontbijt gezond, maar daarna gaat het bergaf”

“Je hoofd en lichaam staan voortdurend met elkaar in verbinding. Door een van beide te verwaarlozen, saboteer je meteen het hele systeem, en werk je minder gedreven. Om je mentale en fysieke welzijn in balans te houden, moet je soms even de stekker eruit trekken. Door te sporten, de natuur te verkennen en te reizen vul ik mijn energieniveau aan.” Vroeger legde Jan Coninx zich vooral toe op schermen. Nu trekt hij zijn activiteiten wat breder open. Dat gaat van duiken, zeilen en basket tot voetbal, tennis en squash: “Welke sport het is, dat maakt niet uit. Wat telt, is dat je er mentaal volledig in opgaat.” Sporten blijkt ook een interessante netwerkformule. “Door te sporten kom je met gelijkgestemden in contact. Want sporters zijn meestal doorzetters. Doordat de zakelijke context tijdens het sporten wegvalt, leer je mensen bovendien persoonlijk kennen. Daar ligt de kiem van duurzame relaties. En die zijn belangrijk in een sector als de onze, die gebaseerd is op vertrouwen.”

Positieve werksfeer
Sport lijkt voor Jan Coninx een tweede natuur. Kunnen we hetzelfde zeggen over gezonde voeding? “Ik ontbijt in ieder geval gezond.

     “Door te sporten,
 de natuur te verkennen en te reizen vul ik mijn energieniveau aan”

Elke dag begint met een kommetje havermout. Maar daarna gaat het eerlijk gezegd bergaf (lacht). Voor mijn dagelijkse lunchvergaderingen trek ik meestal naar een restaurant.

Al let ik er wel op dat ik de nodige groenten binnenkrijg.” Op kantoor heerst evenmin een stringent gezondheidsbeleid. Maar de vennoten van Odigo doen er wel alles aan om een positieve werksfeer te creëren. “Op kantoor zijn alle voorzieningen om aangenaam te we ken. De vennoten en medewerkers zitten in een eigen bureau, met o.a. een glazen deur. Voor die openheid kozen we bewust. De stagiairs zitten samen in een landschapsbureau, zodat ze makkelijk kunnen overleggen. Door hun kennis uit te wisselen groeien ze in hun job.”
Talent management is een stapsgewijs proces, besluit de jonge ondernemer. “De advocatuur is een ambacht, je leert al doende. We gooien onze stagiairs niet meteen voor de leeuwen, maar bouwen het vertrouwen geleidelijk op. In het begin behandelen ze eenvoudige zaken, zodat ze gewend raken aan de rechtbank. Nadien mogen ze stelsel- matig moeilijkere dossiers pleiten.” 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.