En de winnaars van Het Fitste Bedrijf 2020-2021 zijn…

Een gezondheidschallenge van amper 12 weken is al voldoende om de sportieve fitheid van je medewerkers met liefst 17,2% te verbeteren. Dat blijkt uit de metingen van gezondheids-en motivatiespecialist Ready2improve bij 742 medewerkers in het kader van de wedstrijd ‘Het Fitste Bedrijf’. Bij recruitment strateeg, HRLinkiT, uit Gent was er zelfs een algemene verbetering van 18,7%, waarmee ze zich het fitste bedrijf van Vlaanderen mogen noemen. De fitste CEO bij de heren is Matthias Browaeys,  van The Harbour & bij de dames is dit Silvie Lopez-Hernandez van Notariaat Topff, Lopez & Lauwers.

Op donderdag 24 juni vond de slotshow plaats van het Fitste Bedrijf. Tijdens de 5de editie van de gezondheidschallenge gingen 40 Vlaamse bedrijven de uitdaging aan, goed voor in totaal 742 medewerkers. De winnaars worden bepaald aan de hand van fitheidsmetingen die de vooruitgang in kaart brengen van verschillende fysieke factoren zoals de BMI, het vetpercentage, de sportconditie en de herstelcapaciteit. Daarnaast wordt er ook naar de evolutie van een reeks mentale elementen gekeken waaronder de vitaliteit, depressieve gevoelens en algemeen welzijn. Na 12 weken worden dezelfde metingen herhaald. Conclusie: HRLinkiT boekte het meeste vooruitgang onder de bedrijven die met meer dan 15 medewerkers de uitdaging aangingen. In de categorie onder de 15 deelnemers ging  Jump4More  met de trofee aan de haal.

Spectaculair fitter

Voor quote ceo HRLinkiT + quote fitste ceo

HRLinkiT  …… van HRLinkiTis de titel van ‘Fitste Bedrijf’ de bekroning van een bewust gezondheidsbeleid. “Ik was erg trots om te zien hoe zeer onze medewerkers in de uitdaging opgingen en hoeveel plezier ze eraan beleefden. Rennen of wandelen werd voor heel wat collega’s een vast onderdeel van de pauzemomenten. We hebben ook samen aan sportevents deelgenomen zoals de Antwerp 10 Miles en de Spartacus Run. Het Fitste Bedrijf heeft letterlijk iets in beweging gezet bij TVM. We gaan zeker verder werken om ons fitheidsniveau te behouden.” 

The Harbour Over zijn eigen titel als fitste CEO van Vlaanderen voegde hij het volgende toe: “Deze trofee is een heel leuke erkenning. Ik vond het belangrijk om het goede voorbeeld te geven. Ik ben zelf aangenaam verrast dat mijn inspanningen zo’n effect hadden.”

 

Maar niet alleen de winnaars zien spectaculaire resultaten na de challenge. Tijdens de editie van 2020-2021 (een langere editie wegens Corona) slaagden de 742 deelnemers er dankzij hun inspanningen gedurende 12 weken in om hun sportconditie te verbeteren met maar liefst 17,2% en hun algemene conditie met 5%. Ook de mentale progressie was aanzienlijk. Zo nam de vitaliteit toe met 6,8% en steeg de algemene welzijnsscore met 11,7%.

Bij de ongeveer 130 bedrijven en de 3.062 medewerkers die de voorbije vijf edities deelnamen, tekende organisator Ready2improve een gemiddelde verbetering op van de sportconditie met liefst 18,15% en van de algemene conditie met 6,3%. 

Minstens even spectaculair is het collectieve gewichtsverlies van maar liefst  2 ton. Het vetpercentage van de deelnemers daalde gemiddeld met 4% en de BMI met 1,35%.

En niet alleen het fysieke aspect ging erop vooruit. Ook de mentale vooruitgang is indrukwekkend. Depressieve gevoelens verminderden met 8,85%. De vitaliteit steeg gemiddeld met 6,45% dankzij de challenge en de algemene welzijnsscore schoot de hoogte in met 10,55%. 

Impact op alle medewerkers

Wouter Goris, CEO van Ready2improve, is bijzonder tevreden met de resultaten die het Fitste Bedrijf oplevert. “Het is geweldig om te zien dat zelfs een relatief kleine en korte inspanning al zo’n groot verschil maakt. En niet alleen bij een select groepje van sportievelingen binnen de bedrijven. Onze challenge zorgt voor indrukwekkende resultaten bij alle deelnemers. Ook degenen die wat minder sportief zijn aangelegd en daardoor net meer baat hebben bij de verbetering van hun conditie,” zegt hij. “Het bewijst dat het echt een must is voor bedrijven om te investeren in de gezondheid van hun medewerkers. Veel bedrijven onderschatten nog de impact hiervan op de teamspirit, concentratie, absenteïsme… Een uitgekiend gezondheidsbeleid is dus niet enkel goed voor de medewerkers, maar levert ook grote voordelen op voor de bedrijven zelf. Zo gaat het ziekteverzuim 12 tot 36% naar beneden bij medewerkers die voldoende lichaamsbeweging hebben en schiet de vitaliteit de hoogte in. Een kleine investering met een grote impact dus. Corona leerde ons bovendien hoe we deze impact ook remote kunnen maken. Daarom zal in de editie van Het Fitste Bedrijf 2022 een internationale winnaar zijn. Gezien de grote nood in deze coronatijden aan mentaal welzijn en veerkracht lanceerden we recent ook Het Veerkrachtigste Bedrijf (www.veerkrachtigstebedrijf.com).”

 

In de prijzen

Naast de overkoepelende winnaars voor Vlaanderen, HRLinkiT (>15 deelnemers) en Jump4more(<15 deelnemers), werd er ook op provinciaal niveau gekeken naar de bedrijven die de grootste vooruitgang geboekt hebben. Daar vielen de volgende bedrijven in de prijzen:

 • Limburg: A&Co accountants
 • Vlaams-Brabant: Allnex
 • Antwerpen: Pact Notarissen
 • Oost- en West-Vlaanderen: The Harbour
 • Fitste mannelijke CEO: Matthias Browaeys,  van The Harbour
 • Fitste vrouwelijke CEO: Silvie Lopez-Hernandez van Notariaat Topff, Lopez & Lauwers
 • Fitste Officenter: Officenter Geel

 

De impact van de voorbije vijf edities in een notendop:

 • Deelnemers: 130 bedrijven, goed voor 3.062 medewerkers 
 • Totaal gewichtsverlies: 2.169,7 kg
 • Totaal actieve dagen: 9.601,81 dagen
 • Aantal kilometers: 3.173.385,07  of 78,97 keer de wereld rond (40.181,7309)

Aantal calorieën verbrand: 1.059.141.737, het equivalent van 4.117.969 hamburgers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.