Jo Vandeurzen (Vlaams Minister Welzijn, Gezondheid en Gezin)

Ik hou niet van joggen, maar het helpt om stoom af te laten

 
Wie het gezondheidsbeleid in Vlaanderen uittekent, werkt zelf ongetwijfeld aan zijn gezondheid. Practise what you preach, zoals ze in het Engels zo mooi zeggen … Geldt dat ook voor Vlaams minister van Welzijn en Gezondheid Jo Vandeurzen?

Toch wel, zeker de jongste jaren. Na een zware periode als minister van Justitie draaide Jo Vandeurzen de knop om. Hij besloot meer aandacht aan zijn gezondheid te besteden. “Sindsdien beweeg ik meer en let ik beter op mijn voeding. Een app helpt me om consequent twee keer per week te gaan joggen. Niet mijn favoriete bezigheid, maar het helpt om stoom af te laten. Verder probeer ik fatsoenlijk te ontbijten, om dan de rest van de dag wat te matigen. Ook de alcohol vloeit veel minder rijkelijk.” De mentale fitheid blijft een werkpunt, merkt hij zelf. “De politiek staat nooit stil, en de media schakelen altijd nog een versnelling hoger. Om niet in een bepaalde denkrichting te blijven steken, zoek ik voortdurend naar verschillende invalshoeken. Daarvoor omring ik mij graag met mensen die ‘out of the box’ denken, weg van de conservatieve reflex.”

Health is in all policies
Een stevig gezondheidsbeleid komt onze levenskwaliteit ten goede, dat staat buiten kijf. Jo Vandeurzen zoekt daarom naar een breed draagvlak. “Gezondheid is een pertinent thema. En daarbij gaat het niet alleen om zorg in de letterlijke zin van het woord: ‘health is in all policies’. Om onze ideeën in concrete acties te vertalen, is er wel een breed maatschappelijk draagvlak nodig. Ik droom ervan om met de gezondheidsconferentie een massa mensen aan te moedigen om aan hun gezondheid te werken.”
Werkgevers kunnen hun steentje bijdragen aan dit draagvlak. Spontane initiatieven rond gezondheid zijn daarom een zegen voor het gezondheidsbeleid. Want als overheid kan je niet alles sturen. “Werkgevers worden – terecht – niet graag overladen met nieuwe regels.
Bijkomende procedures uitwerken is dus uit den boze. We willen wel een nieuwe mindset creëren. Want alle bedrijven putten voordeel uit fitte werknemers, teamspirit, betrokkenheid en engagement. Er zijn trouwens heel wat bedrijven die zich van hun ondernemende zijde tonen, en initiatief nemen zonder tussenkomst van de overheid.”


     “Met de gezondheidsconferentie hoop ik een massa mensen aan te moedigen tot een gezond leven”

     “Ik zoek mensen op die me stimuleren om ‘out of the box’ te denken”

Teamwerk binnen het kabinet
Als minister runt Jo Vandeurzen een eigen ‘bedrijf’, met name zijn kabinet. Vandeurzen gelooft daarbij sterk in teamwerk. “Ik vind het belangrijk om mensen te verbinden. Door samen te werken hef je elkaars zwakkere punten op. Ik geniet ervan wanneer we als team samen een stap vooruit zetten.

De juiste mix van talenten is een andere cruciale succesfactor.” De uitdagingen onderweg houden het boeiend. “Door op de juiste momenten in te zetten op veranderen, trigger je nieuwe ervaringen. Dat geldt vooral voor leidinggevenden. In zo’n functie mag het niet rustig zijn, want dan blijft vernieuwing uit.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.