Bart Claes (CEO JBC)

Ongezonde levensstijl kruipt in je kleren

 
Bart Claes (CEO van kledingmerk JBC) zweert bij een gezonde levensstijl. De discipline die hij zichzelf oplegt tijdens de werkuren, trekt hij rigoureus door in zijn vrije tijd.

Bart Claes functioneert het best in een levensstijl die hij zelf als ‘serieel’ labelt. Als hij in zijn workflow zit, mijdt hij alle contact met familie en vrienden. Omgekeerd geldt hetzelfde: “Mijn gsm ligt ver weg als ik met mijn gezin aan tafel zit, en tijdens mijn wekelijkse fietstocht laat ik mij niet storen. Soms gooit een acuut professioneel probleem wel roet in het eten. Zo’n incident doorbreekt mijn vast patroon van connecteren en deconnecteren. Daar betaal je achteraf de tol voor. De stress neemt dan toe en ik voel me meer opgejaagd.”

Onderste uit de kan halen
Bart Claes blijkt een echte sportfanaat, die zich een viertal keer per week fysiek uitleeft: “Om mijn basisconditie te onderhouden, combineer ik intervalsport met duursport. De ene dag werk ik me een uurtje in het zweet in de fitness, de keer daarop fiets ik vier uur zonder pauze. Na enige tijd kom ik op de fiets mentaal volledig tot rust. Zalig is dat.” Naast bewegen krijgt ook het aspect voeding de nodige aandacht van Bart. “Qua gewicht heb ik mezelf een bovengrens opgelegd. Daar blijf ik onder door voldoende groenten en fruit te eten, en minstens twee liter water per dag te drinken. Thuis schuif ik alcohol gemakkelijk aan de kant. Als ik uit eten ga, houd ik het bij één of twee glazen per maaltijd. Bovendien drink ik er altijd een glas water bij, om mijn vochtniveau op peil te houden.” Die sportieve levensstijl komt niet alleen zijn fysieke fitheid ten goede. “Door gezond te leven, voel ik een sterkere mentale veerkracht. Dat zorgt er op zijn beurt voor dat ik mijn potentieel veel beter kan benutten. Elk behaald doel, hoe klein ook, geeft me pas voldoening als ik weet dat ik het onderste uit de kan gehaald heb.”

Goede voorbeeld geven
De CEO van JBC deelt zijn enthousiasme voor een gezonde levensstijl graag met zijn medewerkers. Door zelf het goede voorbeeld te geven, maakt hij duidelijk dat iedereen op tijd en stond moet deconnecteren: “Ik verwacht niet dat onze medewerkers constant bereikbaar zijn. Voor een stuk moeten de collega’s zelf een evenwicht weten te vinden tussen werk, ontspanning, voeding en beweging. Daarom bieden we op kantoor elke dag vers fruit en salades aan, en nemen we samen deel aan sportwedstrijden.” Daarnaast voel ik me verantwoordelijk om hen te informeren. Bart is er namelijk zeker van dat fitte en gelukkige mensen hun talenten beter aanboren: “Ik ben er vurig van overtuigd dat onze toekomstige managers hier vandaag al werken, zij het in andere functies. Onze zogenaamde ‘high potentials’ sporen we zo vroeg mogelijk op. We houden hen nauwgezet in de gaten en zorgen ervoor dat ze kunnen blijven groeien via opleidingen.”

     “Door gezond te leven, voel ik een sterke mentale veerkracht”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.