Paul Kumpen (Gedelegeerde bestuurder NV Kumpen en voorzitter VOKA)

​Kampioen in mensenkennis

 
Wist je dat de gekende ondernemer Paul Kumpen (Kumpen NV) als universitair nog Belgisch kampioen baanwielrennen is geweest? Vandaag, een slordige 45 jaar later, zie je de kersverse Voka-voorzitter nog geregeld voorbijrijden. Intussen ruilde hij zijn baanfiets wel in voor een koersfiets mét versnellingen. Een gesprek met een groot verzet.

Al op jonge leeftijd liet Paul zijn bedrijf primeren op een profcarrière als pistier. Maar ook zonder het strakke trainingsschema van in zijn studententijd, maalt hij jaarlijks nog 8.000 kilometer af. “Als ik niet het hele jaar rond actief blijf, raak ik mijn basis kwijt. Vanaf een bepaalde leeftijd lukt het niet meer om je conditie op te krikken wanneer het je uitkomt.”

Ook op professioneel vlak gooit de leeftijd al eens roet in het eten. “Bepaalde activiteiten worden minder vanzelfsprekend. Sommige operationele taken schoof ik intussen van me af. En dat werp vruchten af. Op dit elan kan ik zonder problemen tot mijn zeventigste doorgaan.” Paul heeft er geen problemen mee om een deel van zijn takenpakket aan anderen over te laten. “Ik omring me sowieso graag met mensen. Op mijn eentje werken is niet voor mij weggelegd. Het liefst laat ik me bijstaan door mensen die in hun vak beter zijn dan ik.”

“Geniet van medewerkers die zelf suggesties doen”
Je kan het zelfs een passie noemen, gaat de Voka-topman verder. “Een arbeider die suggesties geeft of een probleem op doordachte manier aanpakt, daar kan ik echt van

     “De juiste mensen op de juiste plaats, daar draait het om”

genieten. Om die ingesteldheid te stimuleren scheppen we een sfeer van vertrouwen, waar mensen uit hun schelp durven komen.” Paul beseft ook dat niet alle medewerkers hetzelfde zijn. “We leerden het verschil maken tussen positiejagers en mensen die liever rustig op hun plek blijven zitten. Daar springen we heel flexibel mee om. Door per medewerker de prestaties en het potentieel te analyseren, kunnen we de juiste mensen op de juiste plaats zetten. En daar draait het om.”

Met regelmatige uitstappen naar werven en afgeronde realisaties weekt Kumpen fierheid los bij zijn medewerkers. “Ik laat hen graag het resultaat van hun harde werk bewonderen. Die betrokkenheid draagt bij tot een positieve werksfeer.” Uitstappen die los staan van het werk hebben hetzelfde effect. “Qua beweging wil ik niemand iets opleggen, maar de mogelijkheden zijn er wel. Er is een groepje dat op vrijdag samen gaat joggen, en tijdens de middagpauze kan iedereen buiten zitten of ontspannen tijdens een spelletje pingpong of darts. Hoewel je de impact van die initiatieven moeilijk kan meten, lijkt het me logisch dat je beter werkt als je er ook plezier aan beleeft. Dat merk ik alleszins toch bij mezelf.”

     “Om burn-outs te voorkomen werken we actief rond mentale veerkracht”

Twee coaches tegen burn-outs
Bij Kumpen hoor je de term work-life balance niet snel vallen. En daar is een eenvoudige reden voor. “Werken is evengoed leven. Het komt er voor mij op neer om de werkuren zo aangenaam mogelijk te maken, en de medewerkers vooral niet te overbelasten. Door zelf betrokken te zijn bij het welzijn van je mensen creëer je passie en ambitie.” Dat ‘wij-gevoel’ versterken doe je ook door voor elkaar een oogje in het zeil te houden. “De laatste twee jaar werken we intensief aan onze burn-outpreventie. Twee coaches begeleiden ons daarin. Het streefdoel is om mensen meer mentale veerkracht te geven. De hele directie volgde ook een tweedaags seminarie om het probleem van burn-outs te leren kennen en te begrijpen. Het beste verweer tegen de aandoening zit in de combinatie van gezonde voeding, mentale veerkracht en fysieke gezondheid. Wij weten dus wat ons te doen staat.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.