Ben Lambrechts (Algemeen Directeur Hogeschool PXL)

(Em)passie houdt me fit en wakker

 
Ongeduld en passie zitten in zijn aard, ‘nietsdoen’ staat niet in zijn woordenboek. Ben Lambrechts (algemeen directeur van hogeschool PXL) deelt zijn ondernemingszin en enthousiasme met de hele organisatie.

De PXL-directeur is een bezige bij. Alles wat hij doet, doet hij met passie. Maar is dat ontembare enthousiasme ook gezond? “Het helpt me om de doelen van PXL waar te maken. En als je zelf nog niet in je plannen gelooft, wie gaat het dan doen? Ik denk meer als ondernemer dan als ambtenaar. Daarom bouwen we voortdurend aan onze relatie met de bedrijfs- wereld. Via het project ‘PXL Breekt Uit’ bijvoorbeeld, waarbij onze studenten twee dagen lang meedraaien in een bedrijf. Die interesse is wederzijds. Ook de bedrijven willen dichter bij de studenten komen.”

Geen grootkeuken op de campus
De gezonde ambitie van de hogeschool vertaalt zich in een resem gezondheidsinitiatieven op de campus. “We hebben een uitgebreid sportaanbod, het roeiteam presteert sterk en in ons loopteam trainen collega’s samen met de studenten. In de cafetaria serveren we geen grootkeuken maar gezonde voeding.” Op persoonlijk vlak loopt het met die gezonde ambitie jammer genoeg wat minder vlot, geeft de directeur schoorvoetend toe. “Een gezonde geest in een gezond lichaam, ik snap dat verhaal volledig. Maar zelf respecteer ik mijn lichaam helaas niet genoeg. Buiten de zondagse wandeling met mijn kinderen, komt er van beweging niet veel in huis. En dan ben ik nog eens een ongelooflijke zoetekauw. Gelukkig blijft mijn gewicht wel op peil.”

     “Onze cafetaria serveren gezonde voeding, geen grootkeuken”

Mentaal prikkelende omgeving
Mentaal fris blijven vormt dan weer geen enkel probleem. Gedurende tien jaar groeide ‘ondernemer’ Ben Lambrechts in zijn functie als directeur.

     “Ik ben geen Coca-Cola, ik hoef niet overal aanwezig te zijn”

“In vergelijking met mijn beginjaren verlopen vandaag een heel aantal dingen veel efficiënter. De tijdswinst die daaruit voortvloeit, doet je levenskwaliteit stijgen. Toen ik enige tijd geleden een vriend verloor, nam ik bovendien bewust wat gas terug. Ik besef dat ik niet overal aanwezig moet zijn, ik ben geen Coca-Cola. Zo zie ik mijn vrouw en kinderen nu vaker dan vroeger. Hoewel werk en privé nooit perfect in evenwicht zullen zijn, ben ik heel gelukkig met de huidige situatie.” PXL is voor Ben Lambrechts een mentaal inspirerende habitat. De hogeschool vormt een bijzonder creatieve omgeving, met stuk voor stuk boeiende mensen. In zijn medewerkers speurt Ben Lambrechts naar de x-factor: “Iedereen die hier rondloopt, ademt métier, multidisciplinariteit, ondernemingszin, innovatiedrang en ‘empassie’, de combinatie van empathie en passie. Zo vormen we een nauw samenwerkende groep. Dat houdt me fit en wakker. Een mens is gemaakt om bij te leren. En toch stel ik intelligentie niet gelijk aan slim zijn. Ik zie het veel eerder als het vermogen om je aan je omgeving aan te passen.” 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.