Jo Massoels (Business Unit Manager Dentsply Implants NV)

Zweeds moederbedrijf inspireert

 
Jo Massoels leidt de Belgische afdeling van Dentsply Implants in goede banen. Die uitdagende job doet hem ’s ochtends enthousiast uit bed springen. Want … “wie zonder die passie naar het werk vertrekt, houdt het geen 67 jaar vol.”

Jo put energie uit de vele uitdagingen die zijn pad kruisen. “Ik wil routine absoluut vermijden. In mijn job loert stress om de hoek, maar alles glijdt makkelijk van me af. Daarom lig ik zelden of nooit wakker.” Om zijn gedachten te verzetten, neigt Jo niet meteen naar sport. “Ik geniet ervan om met mijn dochter te spelen en ben volop in de weer met de bouw van mijn huis. Planning geeft mij rust. Ik giet alles in lijstjes en agendapunten. Als er mij plots een nieuwe ‘to do’ te binnen schiet, noteer ik die meteen. In mijn job kan ik al mijn talenten aanspreken.”

“En nog interessanter: ik word nu en dan uit mijn comfortzone gehaald. Zo word je geconfronteerd met je zwakkere plekken. Ik besef wel dat niet elke werknemer op zo’n uitdagingen zit te wachten. Het belangrijkste is dat iedereen zich op zijn manier kan ontplooien op de werkvloer. Omdat we deel uitmaken van een grote Amerikaanse groep zijn we niet beperkt qua opleidingen. Ik heb nog nooit iemand een cursus moeten weigeren. Dat werpt vruchten af. Eén van je medewerkers die doorgroeit, da’s het mooiste dat je als leidinggevende kan meemaken.”

40% van collega’s werkt aan fitheid
Ook op sportief vlak steunt Jo zijn collega’s waar mogelijk. “Ons gezondheidsbeleid is op dit moment nog prematuur. Om de gezonde

     “Medewerkers die doorgroeien, da’s het mooiste”

mindset op te wekken, voerden we een tijdje geleden een fitheidsmeting uit. Werknemers die daaraan deelnamen kregen een Fitbit (een horloge die je fitheid meet) voor de helft betaald. Omdat we in een hightech omgeving werken, tonen heel wat mensen interesse. Zo’n veertig procent van de medewerkers doet mee. Ondertussen trokken ze ook de loopschoenen aan, onder het waakzame oog van Ready2improve.” Waarom Dentsply in zijn gezondheidsbeleid investeert? “Aangezien hier vooral jonge mensen werken, ligt het ziekteverzuim erg laag. Maar de productieteams krijgen wel vaak met pieken in de werkdruk te kampen. Fitte mensen kunnen zo’n opstoot beter opvangen.”

Scandinavische work-life balance als voorbeeld

     “Iemand die meer dan acht uren klopt, is daarom nog geen betere werkkracht”

Het hoofdkwartier van Dentsply Implants ligt in Zweden. De afgelopen jaren liet Jo zich inspireren door dit Scandinavische gidsland. “Zelf ben ik altijd een harde werker geweest. Automatisch verwachtte ik dezelfde inzet en opoffering van andere mensen. Maar na verloop van tijd ben ik anders gaan denken. Als we allemaal tot 67 jaar moeten doorgaan, is het vooral zaak zo efficiënt mogelijk te werken. Het beste model is Zweden, een voorbeeld op het vlak van work-life balance.” Jo is daarom niet onder de indruk van werknemers die voortdurend overuren draaien. “Ik zal iemand die gewoon acht uur werkt nooit vies bekijken. Mensen die lange dagen kloppen, zijn daarom nog geen betere werkkrachten. Daarover bestaat nog een verkeerd beeld in België.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.