Johan Hermans (CEO CSI Tools)

Fruit is gratis, voor snoep moet je betalen

 
‘De wereld veroveren’: die opdracht prijkte jarenlang bovenaan de to do-lijst van CSI tools. Na een toevallige ontmoeting gooide CEO Johan Hermans het roer volledig om. Hij koos voor een sportiever leven en een gezonde werkvloer.

Johan merkt wel dat hij niet in een vingerknip kan overschakelen op een gezonde levensstijl. “Ik zit op elk vlak nog in de beginfase. Zo herinner ik er mezelf dagelijks aan op mijn voeding te letten, minder koffie te drinken, mijn sigaretten te laten liggen en meer te bewegen. Op termijn wordt dat hopelijk een automatisme.” Voorlopig verloopt het proces niet altijd even vlot. “Vijftig minuten sporten is op zich geen probleem, maar het zijn die eerste vijf minuten die het lastig maken. Tussen het moment dat je beslist om te gaan lopen en dat je daadwerkelijk de voordeur uit bent, komen er altijd nog telefoontjes en mailtjes binnen. Die moet ik leren negeren, maar daar heb ik nog altijd moeite mee. Je hervalt ook makkelijk in oude gewoontes. Daarom vind ik het zinvol om met een coach te werken. Die krijgt me uit de zetel op de luie dagen.”

De klok rond aan het werk
Evenwicht blijft een belangrijk streefdoel. “Ik wens mensen op nieuwjaar geen ‘goede gezondheid’, maar een ‘goede balans’. Om mijn eigen leven in evenwicht te brengen, zorg ik er in eerste instantie voor dat ik zelf gelukkig ben. En dat is minder egoïstisch dan het klinkt. Want als je zelf ‘op’ bent, kan je ook niet klaarstaan voor anderen.”

     “Wens mensen bij nieuwjaar een goede balans”

Johan heeft zijn job altijd graag gedaan, misschien wel té graag. “Vroeger was ik met verschillende bedrijven internationaal actief. Door de combinatie van verschillende tijdszones was ik quasi de klok rond aan werk. ’s Nachts stroomden de Amerikaanse mails binnen, en vroeg in de ochtend draaiden de Aziatische bedrijven op volle toeren. In die periode ben ik enkele keren tegen de lamp gelopen.”

“Mijn delegatieproces zat ook volledig verkeerd. Ik schoof mijn taken te laat door naar anderen. Nefast voor mij, omdat ik met werk overspoeld werd, maar ook voor mijn werknemers. Want doordat ik hen niet van bij het begin bij projecten inschakelde, voelden zij zich ook niet voldoende betrokken.” Gelukkig liep Johan een managementgoeroe tegen het lijf, die hem influisterde ‘stop met te werken ín je bedrijf, en begin te werken áán je bedrijf’. Een advies dat de CEO ter harte nam: “We gooiden de aanpak volledig om. Sindsdien leef ik veel rustiger.”

Gratis fruit, betalen voor snoep

Zijn vertrouwelijke band met alle medewerkers helpt Johan om zijn nieuwe levensstijl bij hen te promoten. “Scholen investeren vandaag ook in frisdrank- en snoepautomaten, terwijl de boeren demonstreren tegen de te lage prijzen. Daar klopt iets niet. In ons bedrijf krijgt iedereen gratis fruit, maar voor snoep moet je betalen. Natuurlijk kan ik mijn werknemers niet dwingen om hun levensstijl om te gooien. Je kan mensen wel even vragen om iets tegen hun zin te doen, maar niet op langere termijn. De sportieve activiteiten binnen CSI tools beperken we tot twee of drie keer per jaar. Douchen kan hier wel, zodat iedereen met de fiets kan komen werken of ’s middags even kan gaan lopen.”
   
 “Coach krijgt me de voordeur uit op luie dagen” 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.