Benoit Graulich (Managing Partner Bencis Capital Partners)

Samenwerken in teamverband maakt gelukkig

 
Benoit Graulich leeft op weekdagen als een sportman. Zware lunches, overgoten met wijn, zijn volgens hem geen lang leven meer beschoren. De managing partner van Bencis Capital Partners timmert liever aan zijn conditie, bijvoorbeeld tijdens een stevige bergtocht. Een gesprek ‘op hoog niveau’ dus.

Tijdens de werkweek raakt de financiële topman geen druppel alcohol aan, en des te meer groenten en fruit. Sport concentreert zich in het weekend. “Door de week beperkt het sporten zich tot een halfuur met de hond wandelen. In het weekend is er wel tijd om de conditie te onderhouden. En als ik vakantie neem, is dat per definitie een sportvakantie. Het liefst trek ik een week lang de bergen in. Na enkele stevige bergtochten van tien uur voel je je herboren.”

Problemen mee naar huis
Zo’n sporadische wedergeboorte is af en toe welkom. Want Benoit durft problemen wel eens mee naar huis nemen. “In een leidinggevende functie word je dan ook betaald om ze

     “Herboren na enkele stevige bergtochten van tien uur”

op te lossen (lacht). Toch probeer ik zoveel mogelijk te relativeren. Nu en dan moet je kunnen toegeven dat er geen oplossing mogelijk is.” Ironisch genoeg zoekt hij die hindernissen zelfs op. “Alleen zo kan ik mijn grenzen verleggen. De dag dat alles vanzelf gaat, moet ik op zoek naar een andere uitdaging. Iedereen voelt in bepaalde mate de drang om zijn talenten en passies aan te spreken. Ik werk niet om geld te verdienen. Ik werk om samen met collega’s ambitieuze doelstellingen waar te maken.” Op die manier raakt de work-life balance soms licht uit evenwicht. “Ik laat nogal snel dingen vallen voor het werk. Zo kan ik het maar moeilijk opbrengen om met de collega’s mee te lopen tijdens de middagpauze. Terwijl ik goed genoeg weet welke opstoot van energie zo’n looptochtje kan geven.”

Opleidingsmodus

Het sportieve leven van de frontman werkt inspirerend voor collega’s. Ze zijn quasi allemaal aan het

     “Door je problemen gemeenschappelijk te maken, bespaar je heel wat energie”

sporten geslagen, zo blijkt. “Voor de meesten blijft het een recreatieve bezigheid. Anderen pieken naar duidelijke doelen, onder begeleiding van een persoonlijke coach. Die competitieve geest vertaalt zich in gedrevenheid op de werkvloer.” Werpt de gezondheidstrend vruchten af? Dat oordeel laat Benoit over aan een neutrale waarnemer. Een externe organisatie evalueert jaarlijks het welzijn op de werkvloer. “Zij maken niet alleen van gezondheid een punt, maar brengen ook de ontwikkeling van werknemers in kaart. Bencis verkeert in continue opleidingsmodus. Daarnaast staan er bedrijfspsychologen klaar om werknemers mentaal fit te houden.”

Problemen gemeenschappelijk maken
Die psychologen zijn geen overbodige luxe. Want Bencis handelt veel participaties af, en daar zit onvermijdelijk wel eens een taaie brok tussen. “De oplossing schuilt vaak in samenwerking. Ik adviseer mijn medewerkers om niet in hun dooie eentje met een probleem te blijven worstelen. Door een vraagstuk in teamverband te bespreken, vind je vaak een plotse uitweg. Door je problemen gemeenschappelijk te maken, bespaar je heel wat tijd en energie.” 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.