Luc van den Hove (President en CEO Imec)

Deconnecteren voorkomt stress

 
Imec verricht onderzoek op het gebied van nano-elektronica, nanotechnologie … Een organisatie die ernaar streeft om mensen te connecteren, met andere woorden. Des te verrassender is het credo van president en CEO Luc Van den hove: “Deconnecteren is de boodschap.”

Voor een goed evenwicht tussen gezondheid en carrière valt Luc terug op wat hij de ‘klassieke componenten’ noemt. “Ik ben geleidelijk aan in mijn functie gegroeid. Op weg kom je veel uitdagingen tegen en neemt de druk almaar toe. Dan is het zaak om voldoende discipline in te bouwen in je manier van leven. Beweging en voeding horen daar zeker bij. Als je daar niet in slaagt, wordt het moeilijk om de druk de baas te kunnen. Daarom maak ik de laatste jaren meer tijd voor lichaamsbeweging. Wekelijks ga ik een aantal keer lopen en af en toe neem ik een duik in het zwembad.”

Positieve feedback stimuleren
Komt dat evenwicht ook terug in het bedrijf? “Imec staat of valt met innovatie. Als onze medewerkers zich niet goed voelen, komt er van creativiteit niet veel in huis. Met een doordacht welzijnsbeleid komen de

     “Omdat jetlags zwaarder worden, hou ik mijn slaapritme tijdens zakenreizen constant”

intellectuele capaciteiten volledig tot hun recht. Fysieke fitheid draagt daar zeker toe bij. We hebben onze eigen voetbal- en volleybalteams en verschillende mensen gaan ’s middags lopen of zwemmen. Toch spelen de manier van omgaan met elkaar en de inrichting van de werkomgeving een minstens even belangrijke rol.” Een goede werksfeer kan je als CEO in de hand werken, getuigt Luc. “We leren onze medewerkers om opportuniteiten te zien in elke tegenslag. Anderzijds stimuleren we positieve feedback. Het is heel gemakkelijk om anderen te bekritiseren, maar we vergeten al te vaak het broodnodige schouderklopje. Om die positieve communicatie niet uit het oog te verliezen, liggen hier bijvoorbeeld kaartjes waarmee collega’s elkaar kunnen verrassen.”


Het belang van stressmanagement

Luc houdt het niet bij woorden. “We reiken onze mensen zoveel mogelijk tools aan om het werk aangenamer te maken. Vanuit mijn eigen interesse voor architectuur en design kijk ik er erop toe dat onze kantoorruimtes modern en fris aanvoelen. De groenzone tussen de gebouwen bouwen we uit met wandelpaden en zithoekjes, om buiten te lunchen. Met andere praktische initiatieven, zoals een strijkatelier en kinderopvang, flexibele werkuren, thuiswerk, …, dringen we de dagelijkse stress van onze medewerkers verder terug.” Passie en ambitie lopen als rode draad door het technologiebedrijf. Kan je zo’n omgeving stressvrij houden? Luc maakt zich daar weinig illusies over.

​     “Gedreven medewerkers als de onze riskeren het wel eens om in overdrive te gaan. Sinds dit jaar organiseren we daarom      
​       workshops rond stress. Zowel managers als medewerkers leren omgaan met stress en krijgen tips om problemen”

     “Het is makkelijk om anderen te bekritiseren: vergeet het broodnodige schouderklopje niet”

bij anderen te detecteren.” Hoe Luc zelf met stress omgaat? “Ik probeer voldoende te deconnecteren. Natuurlijk is imec een groot deel van mijn leven. Maar ik maak ook tijd voor mijn gezin en sport.

De jaarlijkse skivakanties combineren die twee optimaal: fysiek inspannen en gezellig samen ontspannen. Daarnaast haal ik veel voordeel uit mijn dagelijkse discipline op vlak van slaap en voeding. In mijn functie blijft het wel een uitdaging om dat vol te houden. Veel verplichtingen draaien bijvoorbeeld rond recepties en etentjes, dan moet ik letten op wat ik eet en drink. Daarnaast zit ik vaak in het buitenland. Omdat de jetlag bij het ouder worden merkbaar zwaarder wordt, hou ik de reizen zo kort mogelijk. Zo kan ik mijn slaapritme aanhouden. Reizen die twee weekends bevatten, vermijd ik zoveel mogelijk. Zo zie ik mijn familie ook wat meer.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.