Luc Van Haute (Algemeen Directeur Stichting tegen Kanker)

Wagen die constant op volle toeren rijdt, geraakt oververhit

 
Luc Van Haute wil zich zolang mogelijk dertig voelen, ook al is hij de vijftig ondertussen gepasseerd. Als algemeen directeur van de Stichting tegen Kanker erkent hij als geen ander het belang van een gezonde levensstijl.

Luc trekt in eerste instantie grenzen, zodat hij niet in het rood gaat. Door mentale en fysieke rustpunten in te bouwen, ontstaat een goed evenwicht, ervaart hij. “Sport wint aan belang naarmate ik ouder word. Lopen en fitness zijn mijn favorieten. Sinds kort kruip ik ook geregeld de fiets op om te trainen voor de Tour of Hope, een fietsevenement van onze organisatie. De zeven cols die we zullen trotseren, staan symbool voor de zeven oncologische onderzoekscentra van de Belgische universiteiten. Ik kom trouwens sowieso graag buiten. De natuur doorkruisen met de honden, da’s genieten.”

Van tai chi tot fietstocht

De directeur van Stichting tegen Kanker wil zo lang mogelijk fit voor de dag komen. Daarom werkt Luc meer dan gemiddeld aan zijn gezondheid. Ook al leeft hij niet helemaal volgens het boekje, geeft hij ootmoedig toe. “Ik geraak niet altijd aan

     “Middelen aanreiken kan, mensen forceren gaat te ver”

voldoende uren slaap en durf wel eens een glaasje te drinken. Maar die kleine zondes dragen bij tot mijn geluk. Af en toe aan jezelf denken, is heus niet egoïstisch. Een wagen die constant op volle toeren rijdt, geraakt oververhit. Als je geen versnellingen meer over hebt, ben je verplicht om gas terug te nemen. Pas dan kan je weer anderen een lift geven.” Ondanks zijn weerzin voor oververhitting houdt Luc Van Haute van een job vol uitdagingen. “Door de lat altijd hoger te leggen en telkens nieuwe objectieven te stellen, evolueert de organisatie. Bovendien geeft elk behaald doel me voldoening om voort te doen en nieuwe successen te boeken. Om iedereen daarin mee te krijgen, moet de sfeer goed zitten. Daar werken we aan door elkaar beter te leren kennen buiten de kantoormuren. Af en toe gaan we samen lopen of maken we een fietstochtje. De vrouwen spreken geregeld af voor een sessie tai chi. Zelfs eerder inhoudelijke activiteiten, zoals infosessies, zijn een gelegenheid om te ‘socializen’.”

Positieve werksfeer
Natuurlijk beïnvloedt ook de job-inhoud de sfeer op de werkvloer. “Oninteressant werk, zonder verantwoordelijkheden, stimuleert niet om resultaten neer te zetten. En alleen wie goed werk levert, draagt bij aan een positieve werksfeer. Want als je samen met je collega’s succesvol rond een project kan werken, ontstaat er automatisch een hechte band. De maatschappelijke relevantie van de Stichting tegen Kanker geeft nog extra voldoening.” Om het iedereen naar de zin te maken, moet je als bedrijf een kader aanbieden waarbinnen spontane initiatieven kunnen ontspruiten. “Vanzelfsprekend zijn er douches voor wie met de fiets komt of ’s middags een rondje loopt. Verder staat er altijd fruit klaar en moedigen we iedereen aan om de trap te nemen.” Zelf probeert Luc het goede voorbeeld te geven. “Door als manager gezond om te springen met je job en leven, krijg je hier en daar vanzelf navolging. Maar … middelen aanreiken kan, mensen forceren gaat te ver. Wie geen zin heeft om ’s middags mee te gaan lopen, mag niet met een schuldgevoel kampen.”

    “Door samen succes te boeken, ontstaat een hechte band tussen collega’s”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.