Tony Heeren (Voorzitter Rechtbank van Eerste Aanleg Limburg)

Teambuilding op de rechtbank

 
Je job graag doen. Dat bestempelt Tony Heeren, voorzitter van de Limburgse rechtbank van eerste aanleg, als prioriteit. Wie zijn job als roeping ziet, zit gebeiteld. Een goede omkadering doet de rest.

     “Thuiswerken vergt organisatietalent en zelfdiscipline”

Als topmagistraat waakt Tony Heeren streng over de naleving van de rechtsregels. Maar ook in zijn persoonlijk professioneel leven kiest hij voor een duidelijke structuur. “Ik heb het gevoel dat ik een zinvolle job uitoefen. Maar ik hou de balans tussen werk en vrije tijd wel in stand. Mijn advies? Bepaal voor jezelf wat het thuisfront van je kan verwachten, hoe ver je engagement voor je werk gaat en welke afspraken je maakt met je collega’s.”

Zelfdiscipline
Bepaalt een werknemer zelf deze balans? En welke rol speelt de werkgever daarin? Dat hangt in sterke mate af van de aard van je job. De magistratuur leent zich bijvoorbeeld uitstekend voor thuiswerk. “Om dossiers voor te bereiden en af te werken, hoef je niet in de rechtbank te zitten. Hoewel thuiswerken voor velen als muziek in de oren klinkt, vergt het heel wat organisatietalent en zelfdiscipline. Het zwaartepunt ligt dus bij de werknemer, maar het management reikt wel de middelen aan om talenten beter te ontwikkelen.”

Fruit in de rechtbank

De mentale balans zit dus snor bij de rechterlijke macht. Voor zijn fysieke gezondheid valt de voorzitter terug op twee vaste ingrediënten. “Alles begint bij voldoende bewegen en slapen. Zo verschijn ik elke morgen fris en monter op de rechtbank. Als voorzitter verdedig ik niet mijn eigen belangen, maar ben ik verantwoordelijk voor alle mede- werkers. Als ik er vermoeid bijloop, slaat die negatieve vibe naar hen over.” Een formeel beleid om bij medewerkers een gezonde levensstijl te promoten, is toekomstmuziek. “Behalve het fruit in de cafetaria vind je hier helaas nog niet veel gezondheidsinitiatieven. We speelden ooit met het idee een kleine fitnessruimte te installeren, maar die plannen zijn niet geconcretiseerd. Wie hier met de fiets arriveert, kan wel onder de douche springen.”

     “Soms moet je uit je comfortzone durven stappen”

Met middelen alleen bouw je volgens Tony Heeren geen stabiel welzijnsbeleid uit. “We hebben een team nodig dat zo’n dingen op een interessante manier aanbrengt. Daar kom je verder mee dan klakkeloos een lokaal met fitnesstoestellen in te richten.”

Teambuilding schot in de roos

Een duidelijke structuur, fruit en douches. De omkadering in de rechtbank laat niets te wensen over. Maar er is meer. In een dienstverlenende omgeving mag je de impact van collega’s nooit onderschatten, ondervond Tony Heeren. “Oudere, meer ervaren collega’s hebben een enorme schat aan kennis met je te delen. Anderen kunnen je uit je comfortzone halen.” Om die kruisbestuiving aan te moedigen, is het belangrijk de onderlinge band te versterken. “Velen stonden eerst wat argwanend tegenover teambuilding, maar ik ben een grote voorstander. Intussen organiseerden we al drie teambuildingweekends, en alle drie bleken ze een schot in de roos. Tijdens die uitstappen leer je elkaar waarderen, vooral als er wat avontuur bij komt kijken. Het is mooi om te zien hoe iedereen zich inspant om elkaar te helpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.